Leestips

Ontdek de boekenkast van Jeugd en Poëzie. Wij volgen poëzienieuws op de voet. 

Als ik stil ben heb ik een bos in mijn hoofd - Siel Verhanneman

Deze lijvige bundel geeft woorden aan afscheid nemen en verdriet. 

Ontrafel me
tot op de draad
zodat ik alleen nog maar

rondom u
gesponnen worden.

Larissa Viaene is beeldend kunstenares en interpreteerde de gedichten in beelden. 
Deze bundel vraagt erom om vastgenomen te worden, de woorden in kleine porties in je hoofd te laten neerdalen.

Finse Meisjes - Kira Wuck

"Zijn ziel heeft de pureermachine niet overleefd. Nu leeft hij verfijnd". Dit soort krachtige zinnen vormen de rode draad doorheen het debuutroman van Kira Wuck. Veelzeggende en veelzijdige beelden worden op je losgelaten. Niets is wat het lijkt. Alles gebeurt achter de woorden. 

Mammie - Ronelda S. Kamfer

Een bundel geschreven door de Zuid- Afrikaanse dichteres Ronelde S. Kamfer. Medogenloze poëzie. Rauw en met een randje schrijft deze dichteres over het leven, afscheid nemen, disneydagen en clubben. Naast de vertaling kan je ook de oorspronkelijke gedichten lezen.  

The Iraqi nights - Dunya Mikhail

Deze fantastische gedichten schommelen heen en weer tussen Amerika en Bagdad. De Iraakse dichteres Dunya emigreerde naar Amerika en maakt met haar gedichten een museum van herinneringen. Ze droomt in haar gedichten over een toekomst zonder geweld en oorlog. "Every moment/ something ordinary/ will happen under the sun." Daarnaast illustreert ze haar gedichten met tekeningen en handgeschreven arabische teksten. 

Rond vierkant rond - Beeldsonnetten - Ted van Lieshout

Poëzie is spelen met taal. Maar soms is het maken van een gedicht een lastig spel. Een sonnet, bijvoorbeeld, moet voldoen aan veel regels. Kan dat niet gemakkelijker? Ja. Want als het niet gaat in letters, dan lukt het wel in beeld!

In dit boek staan naast 'gewone' gedichten bijna alle beeldsonnetten die Ted van Lieshout in tien jaar tijd maakte. 

Wassende stad van Lies Van Gasse

De stad ontsproot ooit uit een kleine kiem, maar werd uiteindelijk een aantrekkelijk baken. Soms leidt de groei tot wanorde en chaos en wordt de stad ook een plaats van onheil. In Wassende stad verbeeldt Lies Van Gasse hoe opbouw ontaardt in ondergang die echter weer voorwaarde is voor heropbouw.  Zoals het lezen zelf.