Slam Poetry-traject De Langste Nacht

Op 11 november stonden onze slammers om 11u in De Studio voor hun allereerste oefensessie met Max Greyson. Het was meteen ook de eerste keer dat ze als groep samenkwamen en gezichten op de andere deelnemers konden plakken. Die deelnemers zijn Yannick Moyson, Els Dejonghe, Gert Vanlerberghe en Ulrike Burki.                         

Allereerst brachten de slammers hun teksten van op de auditie eens voor elkaar. Zo wisten de anderen ook meteen met wie ze te maken hadden. Dan was het tijd voor een korte opwarming: alle spieren in hun lichaam losmaken zodat ze met een nieuw, wakker lijf aan de rest van de dag konden beginnen.     

Voor de slammers naar De Studio kwamen, moesten ze enkele Afrikaanse teksten verzamelen. De slamsessie op De Langste Nacht is namelijk een samenwerking met Zuid-Afrikaanse slammers, via een webcast die door Mediaraven vzw verzorgd wordt. Uit de Afrikaanse teksten kozen de deelnemers één zin waarmee hun nieuwe tekst zou beginnen. Yannick, Els, Gert en Ulrike kregen een drietal kwartier de tijd om aan die nieuwe tekst te werken. Deze tekst mochten ze dan eerst gewoon voorlezen voor elkaar, maar daarna was het tijd voor iets spannenders: Max wou hen uit hun comfortzone halen en vroeg hen om hun tekst op een oncomfortabele manier te brengen. Gert legde boeken op zijn hoofd, Yannick ging op zijn rug liggen, Els ging op één been staan en Ulrike hield een groot voorwerp in de lucht. Zo ontdekten ze nieuwe manieren om hun tekst te brengen en vielen de tics die ze als performers hadden, weg.    

Na alle individuele oefeningen was het tijd om iets met de groep te doen en wat groepsgevoel te creëren. De deelnemers werden per twee opgedeeld en brachten hun teksten tegenover elkaar, met de bedoeling om de andere te proberen overtreffen. De groepjes wisselden na enkele minuten. Daarna deden ze hetzelfde met hun vieren. Uiteindelijk zette Max hen elk in een hoek van de ruimte en moesten ze opnieuw hun teksten één tegen één doen, om een soort van spanning te creëren. Daarna moesten ze zonder tekst diezelfde spanning proberen op te roepen, enkel door elkaar aan te kijken.         


De eerste oefensessie was alleszins een succes en de groep zal er helemaal klaar voor zijn! Zin om onze slammers aan het werk te zien? Kom dan op 19 december naar De Langste Nacht in De Studio!     

Dit project wordt gerealiseerd met de Steun van Stad Antwerpen en Fameus vzw.

      

>