Huiskamertournee van Geert Simonis!

Ga nog eens met de stofzuiger rond want in 2017 legt Geert Simonis huisbezoeken af. De voortgang kan u volgen op Facebook, de antwoorden op al uw vragen leest u hieronder.

Een huiskameroptreden, dat kan toch onmogelijk de bedoeling zijn?

Au contraire! Eeuwenlang werd er slechts in huiselijke sfeer aan kunst en cultuur gedaan! Hofnarren en –componisten dienden de woonst van hun soeverein op te vrolijken. Vanaf de burgerlijke revolutie van de achttiende en negentiende eeuw hielden gegoede dames en heren salons in hun woonkamer.

Daarna werd het inderdaad gemeengoed entertainment extern te zoeken, in schouwburgen en in concertzalen. De huiselijke sfeer veranderde prompt in een vrijhaven voor tegencultuur. Van de dadaïsten tot de punkers en andere DIY-muzikanten: ze kwamen allemaal met plezier bij u thuis langs. In die traditie legt Geert Simonis in 2017 zijn huisbezoeken af.

Geert wie?

Geert Simonis (1984) omschrijft zichzelf graag als een geletterd mens, een gewaardeerd popkenner, een amateurknutselaar, een waarachtige leugenaar, Minister van Staat en de vader des vaderlands. Dat zijn natuurlijk geen termen die de zaken echt verduidelijken.

Op zijn vijftiende besliste Geert Simonis dat hij schrijver was. Sindsdien werkt hij onafgebroken aan het waarmaken van die beslissing. Hij publiceerde onder meer gedichten in de literaire tijdschriften Brakke HondYangKluger HansOp Ruwe Plankenen Strak. Van 2013 tot 2015 schreef hij als straatblogger wekelijks een cursiefje voor de website van De Morgen. Hij trad in het verleden op in wereldsteden als Brussel, Antwerpen, Amsterdam, Rotterdam en Houthalen.

Wat denkt die Geert Simonis zoal uit te spoken bij mij thuis?

Hij brengt een literaire conference, een klein uur lang zal hij garen spinnen uit de wol van anderhalf decennium schrijverschap. Waar nodig voorziet hij zijn gedichten van voetnoten, context en anekdotiek. Verwacht ontroering maar ook vervreemding, een lach maar ook een traan. U hoeft de rijkswacht niet te verwittigen doch houd voor de zekerheid een ambulance stand-by.

Wat wordt er van mij verwacht?

U voorziet een publiek en een ruimte.

Dat publiek kan bestaan uit vrienden, buren, collega’s en nobele onbekenden: dat beslist u volledig zelf. U bent gastvrouw dan wel -heer, u nodigt uit. Geert Simonis plant zonder versterking aan de slag te gaan dus om en bij de tien man (m/v) klinkt aangenaam. Dat hangt ook af van hoe groot u woont en hoeveel zitplaatsen u heeft.

Die ruimte is in principe een woonkamer maar als puntje bij paaltje komt, doet Geert Simonis niet moeilijk over een zolder, een kelder, een terras of een keuken. Hij is wel allergisch aan honden, katten en aanverwante dieren dus mocht u zo’n baasje zijn: gelieve op voorhand eens te stofzuigen.

Wat gaat dat geintje mij kosten?

Geert Simonis vindt de literatuur te belangrijk om te laten verpesten door iets banaals als geld. Tegelijkertijd is hij natuurlijk geen liefdadigheidsinstelling. Als hij zijn vervoer eruit kan halen is hij al lang content. Afhankelijk van waar u woont, komt dat neer op een treinticket, een buskaartje of een combinatie van de twee. Maximaal twintig euro. Aan het einde van de voorstelling gaat Geert Simonis met de hoed rond en zal hij enige merchandise te koop aanbieden. Protip: nodig gulle gasten uit.

Allez, ’t is goed. Wanneer kan ik die Geert Simonis bij mij thuis verwachten?

Wanneer u maar wil, zij het bij voorkeur in weekends en tijdens schoolvakanties. Uren zijn flexibel: matinees, vieruurtjes, soirees, nocturnes, … Wat u het beste past! Tijdstip overeen te komen!

Moet ik verder nog iets weten?

Wat Geert Simonis betreft niet maar als u vragen heeft dan hoort hij die graag via geertsimonisatgmaildotcom en zal een antwoord niet lang op zich laten wachten.

>