Slotdag De Inktaap 2017

 

Na maanden van lezen, stemmen, debatteren en reikhalzend uitkijken hebben we een winnaar, en die winnaar is niemand minder dan Connie Palmen! Met haar roman Jij zegt het kaapte zij dé literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied weg. Meer dan 1500 jongeren tussen de 15 en 18 jaar uit Vlaanderen, Nederland, Suriname, Aruba en Curaçao brachten hun stem uit. 

 

 

In aanwezigheid van 1000 enthousiaste scholieren nam de leading lady van de Nederlandse letteren op woensdag 15 maart de Inktaaptrofee in ontvangst in deSingel in Antwerpen. Een historisch moment, want het is de eerste keer dat een vrouw deze prijs in de wacht sleept. Go Connie!

De slotdag ging van start met een korte voorstelling van de genomineerde auteurs en een interactieve talkshow waarin de scholieren de drie aanwezige auteurs – Connie Palmen, Tessa Leuwsha en Hagar Peeters - het vuur aan de schenen legden. Jeroen Brouwers kon er spijtig genoeg niet bijzijn. Na een lunchpauze vol literair vertier verdedigden de leerlingen onder toezicht van Oscar Kocken hun favoriete boek in een bloedstollend debat. Stan Lee Cole zorgde voor de muzikale noot tussendoor, Marc Verstappen en Isolde Hallensleben praatten de dag aan elkaar.

 

Eén van onze tekenaressen legt de laatste hand aan een Jij zegt het-tattoo.

 

Niet alleen Connie Palmen viel in de prijzen: ook de Inktapers verrasten ons massaal met hun creatieve Knetterende Letteren inzendingen en originele juryrapporten. Kiezen was een heuse klus, maar deze geluksvogels gingen uiteindelijk met de prijzen aan de haal.

Knetterende Letteren: Pauline de Munck (Alles Mag, Sint-Ritacollege Kontich), de Factcheckers (Film, Heilig Hartcollege Halle), Mona Thijs (Recensie, VIIO Borgloon)

Beste Juryrapport: Pontes Goese Lyceum Goes (3e plaats), Sint Pietersinstituut Turnhout (2e plaats), Goois Lyceum Bussum (1e plaats)

Het winnende filmpje kan je hier bekijken,  het winnende juryrapport lees je binnenkort hier

 

 

In een spannende slotshow lazen enkele juryleden het eindrapport voor. Waarom was Jij zegt het voor hen nu precies de verdiende winnaar? Een greep uit de juryrapporten:   

'Deze Nederlandse capteert menig lezer met haar eigen, unieke stijl.'

'De grote kracht van Connie Palmen is dat je door haar manier van schrijven meteen wordt ingepalmd.'

'Jij zegt het heeft alle anderen overtroffen dankzij haar prachtige verhaal, beschreven in een spectaculaire stijl' 

'Zoveel meer dan een biografie over bekende mensen (...) de ultieme ode aan de liefde.'

'Een boek uit het leven, en over het leven, in zijn mooiste en tegelijk meer pijnlijke vorm.'

'Connie Palmen heeft met dit boek een snaar bij ons geraakt met het gevolg dat we zelf op zoek zijn gegaan naar werken van Ted Hughes en Sylvia Plath.'

 

Het volledige eindrapport kan je hier lezen. Het videoverslag bekijk je hier, foto’s  kan je vinden op de website en facebookpagina van de Inktaap! 


De Inktaap is een initiatief van de Nederlandse Taalunie, Canon Cultuurcel van het Departement Onderwijs en het departement Cultuur van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en Stichting Lezen Nederland. Het project wordt uitgevoerd door Passionate Bulkboek in Rotterdam, Villanella en Jeugd en Poëzie in Antwerpen en de Nederlandse Taalunie in Suriname, op Curaçao en Aruba.

Voor meer informatie, beeldmateriaal en interviewaanvragen:

Nederland: Anouk Prins, inktaap@passionatebulkboek.nl, +31 (0)10 2762626

Vlaanderen: Hadewych De Prins en Carlien Coppieters, info@inktaap.be, +32 (0)485 53 48 55

 

 

 

>