Jeugd en Poëzie en Creatief Schrijven worden één!

Jeud en Poëzie en Creatief Schrijven vzw worden één expertisecentrum

Vanaf dit jaar bundelen Jeugd en Poëzie en Creatief Schrijven vzw hun expertise om samen verder werk te maken van een structureel schrijfaanbod voor kinderen en jongeren. Dat is in Vlaanderen immers quasi onbestaande. Daar willen beide organisaties met deze fusie verandering in brengen. De werking van de cultuureducatieve organisatie Jeugd en Poëzie wordt verdergezet en uitgebouwd onder de vlag van Creatief Schrijven vzw. Dat is vanaf nu het officiële steunpunt voor schrijfliefhebbers van 5 tot 100 jaar.

 

Duurzaam schrijfaanbod voor kinderen en jongeren

Gezien de grote lacune in het schrijflandschap voor kinderen en jongeren en  de beperkte middelen van zowel de cultuureducatieve organisatie Jeugd en Poëzie, als van Creatief Schrijven vzw, steunpunt binnen de sector amateurkunsten, leefde bij beide organisaties het plan om te fuseren vanuit de filosofie ‘samen krachten en expertise bundelen’. De neuzen van de medewerkers en bestuurders van beide organisaties staan in dezelfde richting Dat maakt dat de fusie vanaf januari in werking treedt.

Verschillende bestuurders van Jeugd en Poëzie traden ondertussen toe tot de bestuursorganen van Creatief Schrijven vzw. Begin januari verhuisden de twee medewerkers van Jeugd en Poëzie naar het kantoor van Creatief Schrijven. Het hele team telt dan negen voltijdse equivalenten. Flore Keersmaekers, ex-coördinator van Jeugd en Poëzie, stuurt binnen Creatief Schrijven vzw de kinder- en jongerenwerking aan.

Ze werkt zo nauw samen met An Leenders die Creatief Schrijven vzw in 2003 oprichtte en de organisatie leidt. An is bijzonder blij dat de fusie een feit is. “Het is al vele jaren onze droom om samen met andere spelers een stuctureel aanbod voor kinderen en jongeren uit te bouwen. Nu kunnen we daar eindelijk echt aan beginnen. Creatief schrijven als methodiek nog beter gaan inzetten om zo bij te dragen aan de ontwikkeling van belangrijke 21st century skills die kinderen en jongeren in de toekomst zeer hard nodig hebben, zoals o. a. kritisch en creatief denken, communiceren en een probleemoplossend vermogen. Kortom inspirerende schrijfplekken voor kinderen en jongeren willen we graag in Vlaanderen opstarten. Verder denken we ook aan literaire games, een community voor young-adult schrijvers en een grote schrijfwedstrijd op Ketnet. Aan ideeën zeker geen gebrek, maar we zullen dus ook nog op zoek moeten naar bijkomende middelen om al die zotte ideeën te realiseren.”

Benieuwd wat Creatief Schrijven allemaal doet? Klik dan hier.

>