Verslag De Langste Nacht!

De Langste Nacht is weer achter de rug, vanaf nu worden de nachten enkel weer korter. Wij hebben alvast deze langste nacht goed benut, met een poëziefeest van zonsondergang tot zonsopgang. Voor zij die er niet bij waren of die nog willen nagenieten, hier vind je een verslag van de geweldige avond.

Naast activiteiten georganiseerd door Leave Us At Down en Villanella voorzagen wij als Jeugd en Poëzie drie ingeklede poëziekamers.
Een hiervan werd bemand door Charlotte Van den Broeck en Carmien Michels. Als priesteressen hulden zij boven hun altaar en brachten ze een ode aan Sylvia Plath in de Church Of Rhyme. De hele opvoering liet je met een onbehagelijk gevoel achter, met de smaak van hostie in je mond en zin om meer poëzie van Sylvia Plath te ontdekken.
 
Hierna kon je op café gaan bij Maarten Inghels en Andy Fierens, in de Helaasheid der dingen. Een kamer waar nieuwe smaken van poëzie en jenever naar je hoofd stijgen. De rustige, oprechte gedichten van Maarten Inghels werden afgelost door woeste, humoristische tirades van Andy Fierens, zoals dat echte café-dichters betaamd. Woorden van grote betekenis werden versterkt met gelach, zoals dat dan weer bij een echt café hoort.

Verder was er nog de Wunderkammer. Lieke Marsman bracht hier uit haar nieuwe bundel prachtige poëzie in een landschap van opgezette dieren, Afrikaanse beeldjes en een prachtig publiek. Vervolgens bevreemde Daniël vis ons met geweldige gedichten over depressies en mentale stoornissen. Ten slotte bracht Ten Adem, bestaande uit Bardthesque, contrabassist Joshua Dellaert en pianist Ben Schokaert, prachtige poëtische jazz en/of jazz-beïnvloede poëzie. Een combinatie die naar meer smaakt.

Als kers op de poëtische taart kon je tussendoor aanschuiven bij een intieme dichtsessie of een poëzieportret laten schrijven door jong, beloftevol talent. Onthoud de namen: Pieter Van De Walle, Lize Spit, Evelien Verhegge, Ewout De Cat, Dominique De Groen, Gert Vanlerberghe, Moya Defeyter, Robin Ramael en Stefanie Huysmans!

Kort samengevat, je werd overal waar je keek meegetrokken door mooie mensen met nog mooiere woorden. De langste nacht was er een om nooit te eindigen en om verliefd te worden op de poëzie (als je dat niet al was)!

Foto's?

Update: wij kunnen jullie nu al verklappen dat er een vervolg-editie komt... Hou je oren en ogen open!

>