Leestips voor Herman De Coninckprijs!

Dit jaar werden Geert Buelens, Els Moors, Leonard Nolens, Maud Vanhauwaert en Peter Verhelst genomineerd met hun kersverse dichtbundel voor de Herman De Coninckprijs. 27 januari komen we te weten wie met de prijs zal gaan lopen van beste poëziedebuut en met de publieksprijs voorhet mooiste gedicht van het jaar.

Wanneer? Dinsdag 27 januari 2015, 20.15 uur
Waar? Arenbergschouwburg, Arenbergstraat 28, BE-2000 Antwerpen
Prijs? € 9

Jeugd en Poëzie schreef bij elk genomineerd gedicht een gepaste leestip. Zo kan je nog dieper graven in de poëzie en dingen ontdekken  die je anders niet zou opmerken. Veel plezier!

Waar het hart is - Geert Buelens

Wat voor een gevoel roept dit gedicht Waar het hart is bij je op?
Schrap 5 woorden en verander ze door een ander woord met een andere betekenis.
Krijg je een ander gevoel als je je eigen versie leest?


Zullen we wachten - Maud Vanhauwaert

Herlees het gedicht enkele keren. Neem iedere keer een voorwerp bij je dat voor
jou het gevoel van het gedicht omschrijft. Zoek verder dan de voorwerpen die in het gedicht worden benoemd. Denk aan wat woorden zoals rood, wachten, avond,
reusachtig of zomer je doen denken. Blijf het gedicht herlezen en dingen naast je
zetten tot de kamer gevuld is met het gedicht en je er zo door Maud haar woorden
kan wandelen. Of samen met ze kan wachten.


Doorsta Je - Leonard Nolens

Dit gedicht leest als een handleiding voor het leven. Op het eerste gezicht is het niet zo vrolijk, omdat je begint met het gebod om ‘bang te blijven’. Toch zit er heel wat goeds in het gedicht. Ga op zoek naar alle levenslessen die je kan vinden. Welke levenslessen zou je kunnen toepassen op je eigen leven en waarom? Bedenk nu zelf drie eigen levensnoodzakelijke wijsheden en schrijf die ernaast.


Els Moors

Lees het gedicht luidop. Valt het je op dat  de klank klap klap een deeltje van het woord openklappen herhaalt? Hierdoor wordt er een klank op een natuurlijke manier aan het gedicht toegevoegd. Zoek andere woorden waar je klanknabootsingen bij kan sluiten om het gedicht levendiger te maken.

Voor het vergeten - Peter Verhelst

Lees het gedicht twee keer na elkaar. Neem een bellenblaas en ga naar buiten. Blaas zeepbellen en kijk ernaar tot ze stuk springen. Zoek nu in het gedicht naar woorden die bij de bellen passen. Zie je nu meer concrete beelden bij het gedicht?

>