leeftijd
duurtijd

 

Jeugd en Poëzie is gefuseerd met Creatief Schrijven.

 

Vanaf 2020 zijn Creatief Schrijven en Jeugd en Poëzie één organisatie geworden. Gefuseerd dus.
Dat wil zeggen dat we vanaf nu een schrijforganisatie zijn voor schrijvers van 6 tot 106 jaar.

Het nieuwe aanbod vind je binnenkort op de site van Creatief Schrijven.

 

Snuister door ons aanbod door te selecteren wat je zoekt.

Voor schoolworkshops: selecteer lager of middelbaar onderwijs en de gewenste graad.

Voor vrijetijdsaanbod: selecteer op leeftijd

Voor vormingen: selecteer vorming.

Voor workshops en ateliers in de vrije tijd: selecteer vrije tijd

Wil je ons hele aanbod zien? Maak dan vooral géén selectie! Veel grasduinplezier!

©

derde graad secundair onderwijs
02:00
In deze workshop zoeken de leerlingen naar een begin, een aanzet en een verhaalidee in 55 woorden. Die pitch wordt een tweet en is de basis van het bouwplan, daarna komen andere verhaalelementen aan bod.
©

eerste graad secundair onderwijs
02:00
Wie we op een podium zijn is iemand anders dan wie we achter de coulissen zijn. Hoe dat komt valt soms moeilijk uit te leggen. Op het einde van de workshop hebben je leerlingen een eigen poëtisch visitekaartje geschreven.
©

derde graad secundair onderwijs
02:00
Tijdens deze workshops leren leerlingen hoe ze een eigen boekvlog kunnen op poten zetten.
©

6-12
In dit atelier zijn we allemaal knutselaars en uitvinders! We bedenken woorden die nog niet bestaan, gaan aan de slag met recyclagemateriaal en knutselen buitengewoon bizarre bedenksels in elkaar.
©Julie S

6-12 jaar
Zomeratelier 2019 'De Uitvinders' In dit atelier zijn we allemaal kunstenaars en uitvinders! We bedenken woorden die nog niet bestaan, gaan aan de slag met recyclagemateriaal en knutselen buitengewoon bizarre bedenksels in elkaar zoals Panamarenko en Theo Jansen.
©

Vrije tijd - Voor kinderen van 6 tot 12 jaar
Durf jij wel eens griezelen? Lees je wel eens een spannend verhaal? Of vind je monsters lief ? Dan is dit atelier helemaal iets voor jou.In dit atelier schrijven we ons eigen griezelverhaal en maken er een hoorspel van. Dit atelier is gebaseerd op het sprookje: "een jongen die wilde leren griezelen"

alle leeftijden
02:00
In deze workshop speuren we naar woorden en zinnen rond het gedichtenweek-thema.
©

3e graad basisonderwijs
02:00
Deze workshop laat leerlingen nadenken over helden. Wat is een held? Via filosofische gedachten komen ze uit bij een eigen heldengedicht.
©

derde graad lager onderwijs
02:00
Je leerlingen gaan aan de hand van verschillende gedichten en daarbij passende opdrachten op zoek naar eigen herinneringen die ze vervolgens tot één gedicht boetseren op basis van een voorbeeldgedicht. We vereeuwigen onze mooiste herinnering(en) voor altijd op papier.
©Julie Steyaert

derde kleuterklas & eerste leerjaar
02:00
Tijdens deze workshop buitelen we met woorden en doen aan taalacrobatie. Je leerlingen ontdekken de wondere wereld van het circus en zijn bewoners aan de hand van gedichten, talige spelletjes en muzische oefeningen.
©Julie Steyaert

Vrije tijd - voor kinderen van 6 tot 12 jaar
Tijdens deze talige workshops dansen we door de keuken, zetten het huis op stelten, knutselen met toiletpapier, verjagen monsters uit de kelder en sluipen de slaapkamer uit. Samen ontdekken we het de gekke verhalen uit het boek 'Huis met 7 kamers'  van Joke van Leeuwen.
©

eerste graad secundair onderwijs
02:00
In deze workshop gebruiken we foto's van op je smartphone als extra inspiratiebron en vangen we de schoonheid van pixels in taal. Onze pen is net een fototoestel. Op het einde van de workshop distilleren we uit alle verzamelde woorden een gedicht.
©Evelien Verhegge

+18 +6 +12
02:00
Heb je specifieke wensen of schooleigen noden? Zit je met een project waarvoor je begeleiding wenst? Laat het ons weten en wij ontwikkelen voor jou een vorming op maat!
©jeugdenpoezie

derde graad lager onderwijs
02:00
In deze workshop gaan we op zoek naar klanken in woorden. Van onomatopee tot alliteratie, van luide knallende woorden tot zachte fluisterzinnen. Op het einde van de workshop heeft elke leerling een eigen gedicht om voor te lezen.
©Julie Steyaert

eerste graad lager onderwijs
02:00
Onder het motto "want dieren zijn precies als mensen" gaan we in de dierenwereld op zoek naar gelijkenissen met menselijke gevoelens en eigenschappen. In deze workshop vertrekken we van bestaande vergelijkversjes en maken onze eigen varianten. 
© Jeugd en poëzie

Vrije tijd - van 6 tot 12 jaar
03:00
Tijdens dit atelier duiken we in de dierenwereld. De deelnemers schrijven een beestig gedicht en gaan er typografisch mee aan de slag. Ze stempelen, tekenen, schrijven of printen hun eigen dieren-gedichtposter, die ze achteraf mee naar huis kunnen nemen.
©

Vrije tijd - van 8 tot 12 jaar
03:00
Tijdens dit atelier maak je zelf grappige poëziepostkaarten. We gaan aan de slag met een drukpers en ontwerpen onze eigen illustraties. Daarna schrijven we samen knotsgekke gedichten. Op het einde van het atelier verstoppen we een aantal postkaarten op jouw locatie. Focus: poëzie en druktechniek
©jeugdenpoezie

van 6 tot 12 jaar
We experimenteren met verschillende druktechnieken. We maken zelf grappige poëziepostkaarten, posters en bijhorende verhalen. We gaan aan de slag met een drukpers en ontwerpen onze eigen illustraties. Voor alle kinderen die niet bang zijn van vuile vingers en verbeelding hebben.
©jeugd en poëzie vzw

eerste graad lager onderwijs
02:00
In deze workshop dompelen we de leerlingen onder in een wereld vol letters en verbeelding. Ideaal om het alfabet te poëtisch te verkennen! We schrijven eerst een groepsgedicht, om daarna een eigen versie neer te pennen in een klein letterversje.
© jeugd en poëzie

Vrije tijd - van 6 tot 12 jaar
Borrel je van de fantasie, hou je van verhalen? Dan is deze creatieve week helemaal iets voor jou! We bedenken gekke verhalen, gaan als letterdieven op tocht en knippen erop los zodat we schaduwen kunnen laten dansen. Op het einde van de week stoppen we alles in een zelf gemaakt geheim boek.
©

voor leerkrachten lager onderwijs
02:00
Gedichten? Je ziet in gedachten je leerlingen al zuchten! Geen probleem, Sylvie Marie helpt je in deze vorming over alle verlammende drempels heen. Met haar geruststellende wenken, vurige enthousiasme én concrete tips zal de vonk snel overslaan, zowel bij jou als je leerlingen.
©

Vrije tijd - Van 6 tot 12 jaar
In dit atelier  mag je zoveel vlekken maken als je wil. Morsen moet! We spetteren met inkt, verf en woorden. We schrijven samen een vlekkig verhaal en kliederen erop los. Kom kijken naar onze vlekkenverzameling en luisteren naar onze verrassende verhalen. Een week vol verhalen en fantasie.

6-12 jaar
Tijdens de zomer mag je zoveel vlekken maken als je wil. Morsen moet! We spetteren met inkt, verf en woorden. We schrijven samen een vlekkig verhaal en kliederen erop los!
©

6-12
In dit atelier dromen we een nieuwe wereld in elkaar. Onze avonturen schrijven we op in een boek. Verrekijker en landkaart in de aanslag, vertrekken maar!
© Julie Steyaert

Vrije tijd - van 6 tot 12 jaar
Camera klaar? Actie! We bezoeken onze stad en knutselen er zelf één van papier. Ontdek een nieuwe wereld van poëzie, kranten en dozen. We filmen onze zelfverzonnen wonderlijke en poëtische verhalen. Dit atelier is gebaseerd op STAD van Pieter Gaudesaboos en Koen De Poorter.
©

3e graad basisonderwijs
05:00
Honderd leerlingen die samen een poëtische voorstelling maken in één dag? Poetry on the spot toont je dat het kan!
©Julie Steyaert

aanbod voor leerkrachten
02:00
Deze vorming is de basis: hoe werk je met kinderen rond creatief schrijven? We reiken je nieuwe manieren van lezen, bespreken en schrijven van tekst aan. Je proeft van verschillende creatieve verwerkingsvormen voor taal. Een vorming vol tips, voorbeelden en werkvormen. 
©Martin Warpy

leerkrachten secundair onderwijs
02:00
Deze vorming is de basis: hoe werk je met je leerlingen rond creatief schrijven? We reiken je nieuwe manieren van lezen, bespreken en schrijven van tekst aan en leren je creatieve opdrachten verzinnen. Hoe kan jij je leerlingen coachen? Een vorming vol tips, voorbeelden en werkvormen. 
©

Vrije tijd - van 8 tot 12 jaar
03:00
Tijdens dit atelier speel je met geluiden, beelden en letters. We knutselen samen een postergedicht in elkaar dat je daarna aan je eigen muur kan hangen. Voor iedereen die van avontuur, woorden en verrassingen houdt.
© Jeugd en Poëzie

Alle leeftijden - Op school en in de vrije tijd
02:00
Aan de hand van een groot bordspel leren de deelnemers met elke teerlingworp een nieuw aspect van poëzie kennen. Er ontstaan poëtische pareltjes op een speelse manier.
© Jeugd & Poëzie vzw

tweede graad secundair onderwijs
02:00
Met deze workshop treden je leerlingen in de voetsporen van Paul van Ostaijen. Ze onderzoeken zijn tekst, experimenteren met klanken en schrijven hun eigen grafisch gedicht. We halen inspiratie uit protestgedichten en pennen onze visie op de toekomst neer.
©Julie Steyaert

tweede graad lager onderwijs
02:00
In deze workshop kijken we met andere ogen naar de spullen die ons omringen. Je leerlingen leren de wereld en de dingen daarin poëtisch omschrijven. Op het einde van de workshop hebben je leerlingen een heus raadselgedicht geschreven. Wie kan raden waar het over gaat?
©

derde graad secundair onderwijs
02:00
Slam is niet meer weg te denken uit de hedendaagse poëziescène. Wil jij je leerlingen ook kennis laten maken met hedendaagse performance-poëzie? Wij sturen een echte dichter-performer naar jouw school, die je leerlingen met tips en tricks inleidt in de boeiende wereld van de SLAM!
©

3e kleuterklas & eerste leerjaar
02:00
Binnen het thema slapengaan maken de leerlingen kennis met een aantal gedichten die vervolgens muzisch verwerkt worden. We maken een klankendroom, verzinnen allerlei uitvluchten om niet te moeten slapen en wiegen onszelf met zachte woorden in slaap.
©Jeugd en poëzie vzw

tweede graad lager onderwijs
01:40
PROZA We maken gekke combinaties van gekende personages en schrijven ons eigen verhaal.  Al schrijvend en verzinnend leren we meer over verhaalstructur en vertelboog.
©

Vrije tijd - Van 6 tot 12 jaar
Iemand heeft sterren uit de hemel geplukt en verstopt op zijn kamer. Maar daar horen sterren helemaal niet! In dit atelier verkennen we het heelal en gaan op zoek naar de mysterieuze sterrenplukker. Dit atelier is gebaseerd op het boek Ode aan de ster van Pablo Neruda.
© Jeugd & Poëzie vzw

tweede graad secundair onderwijs
02:00
In deze workshop vertrekken we van krantenartikelen op maat van je leerlingen, om ze te schrappen tot een gedicht. Je kan zelf een actueel thema aangeven. Op die manier schrijven we samen actuele poëzie. Want schrijven is schrappen!
©

eerste graad secundair onderwijs
02:00
Wist je dat je met poëzie ooit Olympisch goud kon winnen? Tijdens deze workshop schrijven de leerlingen persoonlijke haiku’s om iemand in de bloemetjes te zetten. Op het einde van deze workshop heeft elke leerling een gouden haikumedaille gemaakt.
©

12-14
01:20
In deze workshop knippen en plakken we een tunnelboekgedicht bij elkaar in een korte maar krachtige workshop. Met oude tijdschriften, kranten, posters enzovoort creëren we een gedicht in 3D.

16+, 18+
Hou je van woorden? Schrijf je teksten? En wil je ze de wijde wereld insturen? Kom dan mee op de audio-editie van TXT bootcamp en verleg je zinnen!
© Astrid Haerens

6-12
“Want het mooiste aan sprookjes is dat ze niet geloven in grenzen, landen of talen. Sprookjes zijn van en voor iedereen. Ze zijn de beste reizigers vindt meesterverteller Rodaan Al Galidi.” 
©

Geschikt voor alle leeftijden!
Op onze versmarkt maken deelnemers spelenderwijs kennis met poëzie: ze knutselen gekke zinnen in elkaar en verzinnen grappige, mooie of ontroerende beelden. Verschillende formules zijn mogelijk, de versmarkt staat op schoolplein, buurtfeest of festival.
©

16+
02:00
Taal zit overal in spel verstopt. Hoe kan je daar een zinvolle vrijetijdsbesteding van maken? In deze vorming tonen we je dat taal ook een fantastisch spelelement kan zijn, en dat naschools werken met poëzie ruimte schept voor het uiten van fantasie, gedachten en gevoelens op een speelse manier.
©Jeugd en poëzie vzw

tweede graad lager onderwijs
02:00
Alsof je pen een fototoestel is, vang je in een moment-gedicht één specifiek beeld in taal. In deze workshop schrijven we vanuit foto's kleine poëzie-pareltjes. Op het einde van de workshop telt elke leerling de mooiste lettergrepen bij elkaar en schrijft ze neer in een échte haiku.
©

alle leeftijden
01:40
Boekte je in het verleden al eens een workshop bij ons en zou je graag dezelfde workshop opnieuw laten doorgaan maar kan je hem nergens terugvinden? DAT KAN! Wij snuisteren graag in ons archief en komen met dezelfde workshop terug naar jouw school.